Ga in retraite: sta weer eens echt stil bij jezélf en kom tot rust!

Teveel prikkels? Voortdurend in actie?
Altijd aan het zorgen voor anderen? Nooit eens ‘ik-tijd’?

Veel mensen, maar zeker ook de hoog gevoelige personen (HSP’s) onder ons hebben het altijd druk. We hebben zoveel te doen! Gezin. Werk. Sport. Zorg voor ouders. Sociale verplichtingen. Onze aandacht is altijd naar buiten gericht. Al die prikkels van onze huidige wereld werken daar nog eens aan mee: mobiele telefoon, internet, krant. Altijd geluid, altijd iets te zien.

Eigentijdse retraiteVoor velen is de balans zoek: Teveel aandacht voor anderen. Teveel onrust om je heen. Altijd een to-do lijst hebben. Te veel werken. Te weinig verstilling, inkeer, mijmeren, dromen, overdenken, zaken waar HSP’s zo’n behoefte aan hebben. Te weinig rust. Nooit eens echte stilte. Onvoldoende aandacht voor jezelf en wat nu eigenlijk je behoeftes en verlangens zijn.

Als die balans zoek blijft raak je overbelast of chronisch overprikkeld. En als die toestand aanhoudt is het gevolg overspanning, burn out, gezondheidsklachten of ongelukkig zijn!

Natuurlijk voel je het wel, die behoefte aan rust en even stil staan bij jezelf. Maar het lukt je niet om dat te realiseren. Telkens word je meegenomen in dit nog doen, dat nog regelen. Vage onlust gevoelens druk je weg, want er is geen tijd voor, of verandering is toch niet mogelijk. Dan ga je maar weer mee in de waan van alledag.

Maar dat hoeft niet zo te zijn!

Stel je voor dat de situatie zó is:

 • In een vast ritme van één á twee keer per jaar besteed je een paar dagen helemaal alleen aan jezelf.
 • Je hebt alle tijd en rust om in je binnenwereld te zijn.
 • Je geniet van een weldadige stilte in een mooie omgeving.
 • Je ervaart een heerlijke rust in je hoofd en lijf.
 • Het is weer helder voor je wat op dit moment belangrijk voor je is en wat je nodig hebt om je goed te voelen.

Wat is er nodig om dit te bereiken?

Zet jezelf allereerst eens bovenaan je prioriteitenlijstje!
Een fles waaruit alsmaar geschonken wordt zonder hem opnieuw te vullen, raakt leeg. Als je niet voor jezelf zorgt kun je uiteindelijk ook niet meer voor anderen zorgen! Je maakt anderen gelukkig door zelf gelukkig te zijn!

Neem jezelf en je verlangen naar rust, stilte en inkeer serieus.
Altijd maar moe zijn. Overprikkeld zijn. Je gejaagd, geïrriteerd, bozig, verdrietig en murw voelen. Je niet helemaal gelukkig voelen met hoe sommige dingen in je leven lopen. Dat zijn allemaal signalen dat het nodig is om aandacht te geven aan jezelf. Dat het tijd is voor stilte, rust en inkeer. Doe je dat niet dan kan je lichaam je op den duur dwingen om die rust te nemen. Dan gaan gevoelige en zwakke plekken steeds vaker opspelen en uiteindelijk word je ziek!

Herstel de balans!
De kant van actie en doorgaan is in je leven te sterk aanwezig. Trek aan de rem. Het is nodig om die andere kant meer te belichten: De kant van van stilstaan, rust, bezinnen, inkeer, en stilte…. Breek uit de dagelijkse rat-race, het leven vol van prikkels waarin het zo moeilijk tot stilstand komen is: Doe mee aan een van onze retraites!

Ankerplaats biedt in samenwerking met Anky Floris van Levenskunst eigentijdse stilte retraites. Lekker dichtbij in je eigen Noord-Holland.

 • Op een mooie lokatie die tot stilte uitnodigt. Zodat je gemakkelijker tot rust en innerlijke stilte komt.
 • Met een programma van allerlei verstillende activiteiten. Zodat je heerlijk kunt afstemmen op wat binnen in je leeft.
 • Begeleiding bij je levensvraag van dit moment. Zodat je tot inzicht kunt komen wat nu belangrijk voor je is en hoe je dat kunt bereiken.
 • Je krijgt inzicht in de stappen van een retraite. Zodat je ook in je dagelijks leven gemakkelijker een kleine retraite voor jezelf kunt realiseren.
 • Met veel momenten van stilte. Zodat je zintuigen, je zenuwstel kunnen kalmeren en je hoofd leger wordt.

De retraites zijn laagdrempelig en niet gebonden aan enige religie.
Je hoeft ook geen ervaring te hebben met meditatie.

A Blessing 
 ❝It feels like a blessing to have spent those days in silence and emotional work in Egmond, most of all that I met you both, that feeling sits quietly and happily in my heart. Dit inzicht is opgekomen en gegroeid in Egmond: Dat het goed is om een keuze te maken en niet bij het begin van vier paden te blijven rondhangen in vertwijfeling. Ik zie nu dat het goed is om stap te nemen, “take a leap of faith”, mezelf over de rand van het nest duwen, en op mijn pad gaan staan, beginnen te lopen en gaandeweg ontdekken waar het me brengt.

Tot afgelopen zomer ging al mijn kracht zitten in opvangen en overleven. Dat buigt nou om naar leven, vooruit gaan, stappen zetten. Daarin is de retraite in Egmond een keerpunt geweest.  En ik heb me bij jullie beiden zo thuis en gekend gevoeld, dat is me enorm dierbaar.  
Veel liefs en dank aan jullie beiden.
Suzanne Huender 

De retraite levert je dit op:

 • Je komt innerlijk tot rust
 • Je lichaam ontspant
 • Je zintuigen kalmeren
 • Je weet weer wat je nodig hebt om je goed te voelen
 • Je bent meer in balans
 • Je voelt je gezonder en gelukkiger.

De knoop uit mijn  buik en rust in mijn lijf.
Ik zoek altijd naar rust en wilde altijd al eens naar een klooster. Ik vond het dus al heerlijk om naar het Lioba klooster te gaan. Maar dit werken met een vraag was voor mij echt een cadeautje extra. Ik vond het heel prettig: Al die rust. De echte aandacht. Ook de vrijheid: totaal geen verwachtingen hoe je zou moeten zijn of doen: Geen oordeel! Ik heb totaal geen druk gevoeld.

Mijn vraag loopt al lang met me mee. Het was fijn dat er mensen zijn die dan echt naar je luisteren, serieus op je ingaan en je eens ándere vragen stellen. Het hielp me om afstand te nemen. Om zaken weer eens scherp te stellen voor mezelf. Op een goed moment dacht ik: Ha, ik krijg eindelijk die knoop uit mijn buik! 

Het was fascinerend om te merken dat toen ik tot rust kwam, ik dat door mijn hele lijf kon voelen. Wel jammer dat dat na een paar dagen toch weer wat wegebt dus ik ga zeker nog een keer terug.

Ik heb de retraite al aanbevolen bij heel veel mensen. Het is zo heerlijk om echt tijd voor jezelf te nemen. Je hebt er echt iets aan! Het is een fijne en positieve ervaring.
Lisa Beijne 

Schrijf je in voor een van onze eigentijdse retraites!

We organiseren 2 keer per jaar een stilte retraite:
>
Hierbij staat het werken met een levensvraag centraal.
> Deze retraite is vooral gericht om je dieper inzicht te geven in een thema dat bij jou voor onrust of vragen zorgt.
> Bij deze retraite spelen rust, stilte en tot verstilling komen de hoofdrol. We werken voornamelijk in stilte met maar enkele gezamenlijke deelmomenten.
> Je proces voltrekt zich vooral binnen in je en in  stilte  af. Ook de maaltijden verlopen in stilte.
> De stilte retraites zijn begeleide retraites. Dit betekent dat er een geleid programma is. Dit programma kun je links op deze pagina bekijken.

Wat bieden we?

 • Je verblijft in het mooie Lioba Klooster in Egmond-Binnen in een één-persoons kamer.
 • Eenvoudige maar lekkere maaltijden.
 • Begeleiding bij het ontdekken van je verlangen van dit moment.
 • Ondersteuning bij het omzetten van dit verlangen naar een vraag. Deze vraag is je baken waar je bewustzijn en onderbewustzijn zich op kunnen richten.
 • Individuele gesprekken als je daar behoefte aan hebt.
 • Een palet van verstillende en inzicht gevende activiteiten zoals lichaamswerk, visualisatie, meditatie, tekenen, schrijven, dans- en natuuroefeningen.

 Ik voelde me na de retraite herboren, rustig en voldaan.

Ik had een grote behoefte om eens lang, langer dan een uur of middag, ruimte voor mezelf te maken. Om rust te vinden. Daarom deed ik mee aan de retraite van een etmaal. En ik vond het heerlijk! Wat is het Lioba klooster een mooie plek!”
Een rode draad door de dagen heen was het werken met de vraag. Dat vond ik prettig en hield me bij de les. Er was een mooie balans tussen de stilte en het bezig zijn met mijn vraag.

De natuuroefening vond ik prachtig! Om je buiten te laten vinden door iets…iets wat je helpt bij je vraag. In de kloostertuin vond ik de helft van kleine Keulse pot. Die staat nu in mijn tuin, met een geranium erin. Ik heb hem ingegraven zodat ik alleen die mooie kant zie. Die pot helpt mij dagelijks te herinneren dat er altijd een kant van schoonheid is. De stilte en rust hebben me geholpen dat te ontdekken.

Na de retraite voelde ik me herboren, rustig en voldaan. Het liefst wilde ik een maand daarna weer een weekend! Ik voelde een sterke motivatie om nu toch echt regelmatig tijd voor mezelf in te ruimen (al blijkt dat in de praktijk van alledag toch wel lastig).
Ik heb de retraite aan mijn vriendinnen aanbevolen. Je voelt je erna heel prettig en het is een kans om uit je gewone doen even helemaal met jezelf bezig te zijn. Het is een kwestie van het jezelf gewoon gunnen!
Gerda Bakker