Wat is hoog sensitiviteit?

Ranke, lichte zeilboten

Een zeer gevoelig zenuwstelsel
Hoog sensitieve personen (HSP’s) hebben een meer dan gemiddeld gevoelig zenuwstelsel. Prikkels van buitenaf (horen, voelen, ruiken, zien) merken zij meer dan gemiddeld op en doorvoelen zij ook nog eens dieper. Veel indrukken dus, die intens binnenkomen.
Hoog sensitiviteitOok van binnenuit, vanuit het eigen lichaam, kunnen er prikkels zijn die het gevoelige systeem van de HSP beïnvloeden: honger, dorst, pijn, gevoelens en gedachten.
Het gevolg van dit alles is vermoeidheid en overprikkeling. De HSP heeft dan een grote behoefte aan rust en stilte om te kalmeren, te herstellen en weer ‘tot zichzelf te komen’.

Wat betekent dat nu in de praktijk? 
Als we nu eens alle mensen vergelijken met een boot. Dan zijn er boten die diep en stevig in het water liggen. De elementen hebben daar niet zo’n invloed op. HSP’s echter zijn te vergelijken met lichte, ranke zeilboten. Gevoelig en onmiddellijk reagerend op wind en stroming. Kleine, subtiele veranderingen in het weer merken ze op. Ze zijn zich bewust van vele details in hun omgeving: De andere boten om hen heen en hoe die varen. De kleur van het water, de hoogte van de golven. De geur en kracht van de wind. De vochtigheid en warmte van de lucht. De vorm van de wolken. Dit alles heeft een diepe impact op de zeilboot. Het heeft dan, eerder dan de dieperliggende boten, een rustige stille ankerplaats nodig.

Bij Mijn klanten: HSP kun je een paar voorbeelden lezen over hoe mensen dit kunnen ervaren in het dagelijks leven.

Komt hoogsensitiviteit veel voor?
Elaine Aaron, universitair docent psychologie en psychotherapeut in Amerika, heeft veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit. Zij heeft hoogsensitiviteit ‘op de kaart gezet’ en heeft er meerdere boeken geschreven. Zij geeft aan dat hooggevoeligheid een aangeboren eigenschap is van 15 tot 20% van de mensen.