HSP en rust en stilteHet is heel belangrijk dat je als HSP leert goed met je gevoeligheid om te gaan.

Door goed voor jezelf te zorgen blijf je in balans, gezond en gelukkig!

Waarom heeft een HSP rust en stilte nodig?

Er zijn vier goede redenen om jezelf regelmatig periodes van rust en stilte te gunnen:

  1. Door rust en stilte voorkom je overprikkeling: Een HSP heeft een zeer gevoelig zenuwstelsel: Je pikt met je zintuigen meer signalen op en je systeem verwerkt die ook nog eens intenser. Dat is vermoeiend! Bovendien kan het zorgen dat je lichaam en geest overprikkeld raken. Zie het als een glas waar steeds maar water in gegoten wordt. Het loopt over. Net zoals jij overloopt als je niet op tijd zorgt dat je lichaam en geest kunnen kalmeren. Een zorgzame moeder let op haar kind, en brengt het tot rust of naar bed als het moe en hangerig wordt. Doet ze dat niet dan wordt het kindje dwars en onhandelbaar of huilerig en oververmoeid waardoor het helemaal niet meer kan slapen. Net zo moet jij zorgzaam zijn voor jezelf en jezelf tot rust brengen als dat nodig is.
  2. Stilte en rust helpen je bij overprikkeling te herstellen. Een teveel aan prikkels zorgt voor voor een overbelast systeem: stress. Stress zorgt dat je minder goed gaat presteren, en minder kunt genieten. Maar stress doet nog meer: het heeft tot gevolg dat je lichaam meer van de hormonen adrenaline en cortisol produceert. Met name de cortisol blijft lang in je lichaam ‘hangen’ en heeft een negatief effect op je spijsvertering en immuunsysteem. Het verhoogt je alertheid waardoor je slechter slaapt (en door slecht slapen ben je nog sneller overprikkeld). Piekeren, een overvol hoofd en gevoelens van angst en onmacht kunnen erdoor ontstaan. Wanneer deze toestand lang duurt kun je zelfs depressief worden of overspannen raken! Je overbelaste hoofd en lijf kunnen nu alleen herstellen door rust en stilte.
  3. Stilte ondersteunt bij het afstemmen op jezelf. Hoog sensitieve mensen hebben een rijke binnenwereld. Droom, reflecteer en overdenk je ook zo graag? Hoe drukker je het hebt hoe minder ruimte je daarvoor hebt. Het gaat om de balans: Het naar buiten gericht zijn, er zijn voor anderen, actief zijn moet afgewisseld worden met naar binnen gericht zijn. Dromen, mijmeren, overwegen, fantaseren. Aandacht ook voor je lichaam. Je lijf is een gevoelig instrument dat feilloos aangeeft wat je nodig hebt. Het geeft signalen van vermoeidheid, verlangens en een palet aan gevoelens. Het vraag een luisterend oor naar binnen en om goed te luisteren heb je rust en stilte nodig!
  4. Regelmatige stilte en rust verhogen je intuïtie, creativiteit en geluksgevoel. Wanneer je langer stilte en rust ervaart wordt het langzaam leger in je. En in die lege ruimte kunnen nieuwe dingen opborrelen: Nieuwe ideeën. Ingevingen. Opeens kun je voelen: Hier verlang ik naar. Dat heb ik nodig. Dit wil ik niet meer. Je kunt opeens weten welke richting je op wilt in je leven. Er is ruimte voor nieuwe inzichten. Dit alles is een verrijking van je leven en zorgt voor meer geluk.

 

Rust en stilte hebben je als HSP dus veel te bieden. Natuurlijk kun je zelf in je leven rust en stilte creëren. Even naar bed, een wandeling in de natuur, meditatie, zomaar wat mijmeren op de bank. Maar het is ook heerlijk om andere hoog gevoeligen te ontmoeten en weg te zakken in een warm bad dat een ander voor je heeft klaargemaakt. Ankerplaats organiseert retraites en meditatiedagen en je kunt er wekelijks in kleine groepen mediteren. Om je heerlijk aan laven en bij te tanken.

Wil je weten welke activiteiten er op stapel staan?
Kijk bij Agenda >